Technische info

Om een objectieve vergelijking te maken tussen de talloze merken op de markt, baseren wij ons op meetbare waardes.

Aangezien niet iedereen deze technische info meegekregen heeft in zijn / haar opleiding, hierbij een overzicht van de belangrijke begrippen die leven in de (ver)bouwsector.

U-waarde

De isolatiewaarde van een constructiedeel
De U is het symbool voor de warmtedoorgangscoëfficiënt.

De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. De U-waarde van een constructiedeel geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter verloren gaat als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten 1°C is.

De U-waarde wordt bepaald door de verschillende materiaallagen waaruit het constructiedeel bestaat: dikte en lambda-waarde van elk materiaal.

Hoe lager de U-waarde van een constructiedeel, hoe minder warmte er verloren gaat.

Op alle offertes is de U-waarde te vinden, opgesplitst per raam.

K-peil:

Het isolatiepeil van een woning of een ander gebouw

Het K-peil houdt rekening met het warmteverlies door de buitenmuren, de daken, de vloeren, de vensters … en met de compactheid van het gebouw.

Zonnetoetredingsfactor
en lichttransmissie

De g-waarde of de zonnetoetredingsfactor (ZTA) speelt een belangrijke rol bij woningen die last hebben van oververhitting.

De g-waarde van het glas is de verhouding tussen de invallende zonnestraling en de binnenkomende zonnestraling. Hoe lager de g-waarde, hoe minder zonnestralen er dus in de woning komen.

De zonnetoetredingsfactor wordt vaak verward met de lichttransmissie of lichttoetredingsfactor (LTA). Het is dus niet altijd zo dat wanneer er minder zonnestralen binnen kunnen komen (lage g-waarde) er ook minder licht kan binnenkomen (LTA). Het verschil hierin zit in de filtering van de frequentie van de zonnestralen. Warmtestraling ligt vooral in het onzichtbare infrarode gebied, lichttransmissie ligt in het zichtbare gebied.

EPB

Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde energienormen voldoen. 

Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’.

Alle mogelijke informatie is te vinden op de website van vlaanderen.be

Vragen over EPB, E-Peil, S-Peil, BEN-eisen?

Aarzel niet om onze partner te contacteren,
Wouter Eeckhout, Erkend EPB Verslaggever

bel 0494 48 25 86

Lambda-waarde (λ)

de isolerende waarde van een materiaal

De lambda-waarde geeft de warmtegeleidbaarheid van een materiaal aan. Ze wordt uitgedrukt in W/mK.

Hoe hoger de waarde is, hoe beter de warmte geleid wordt en dus hoe minder goed het materiaal isoleert.

Dat betekent niet dat materialen met een lage lambda-waarde altijd beter isoleren dan een materiaal met een iets hogere waarde. De hogere (slechtere) waarde kan gecompenseerd worden door de dikte van het materiaal.

Luchtdichtheid

Wind, verwarming en ventilatie veroorzaken een drukverschil tussen binnen en buiten. Zo dringt via kieren en spleten koude lucht binnen en ontsnapt warme lucht.

Dat kan zowel tocht als condensatie creëren, en op zijn beurt schimmelvorming. Door luchtdicht te bouwen vermijdt u spleten en kieren en dus ook deze problemen. Daarnaast zorgt een goede luchtdichtheid van de gebouwschil voor een lager E-peil.

R-waarde

De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag aan, vaak gebruikt als isolerende waarde van dubbelglas, muren, vloeren, daken.
De R-waarde is de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt uitgedrukt in m2K/W.

Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert.

Hoe berekenen we de R-waarde?

De berekening van de R-waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat. De materiaaldikte, in meter, wordt gedeeld door de λ-waarde (de warmtegeleidingscoëfficiënt). Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie, een dubbel zo dikke laag heeft proportioneel ook een dubbel zo goede warmteweerstand.

De formule is R = d/λ waarbij:

  • R = warmteweerstand in m2 K/W
  • d = dikte van het materiaal in m.
  • λ = warmtegeleidingscoëfficiënt in W/m K

Voorbeeld: Een isolatiemateriaal met een dikte van 16 cm (= 0,16 m) en een λ-waarde van 0,032 geeft een R-waarde van 5m2K/W (0,16 / 0,032)